Огнище на птичи грип е регистрирано в землището на град Ветрен в

...
Огнище на птичи грип е регистрирано в землището на град Ветрен в
Коментари Харесай

Заради птичи грип унищожават над 12 600 патици във Ветрен

Огнище на птичи грип е записано в землището на град Ветрен в Пазарджишка област, оповестяват от Българската организация по сигурност на храните. Населеното място е в община Септември.

Инфлуенца А е открита в животновъден обект, в който се отглеждат близо 12 600 патици мюлари. Заболелите и контактни патици ще бъдат умъртвени по човечен метод, с цел да се ограничи болестта и да не се допусне неговото разпространяване и на други места, прецизират от БАБХ.

Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова защитна зона, в която попадат гр. Ветрен в община Септември и село Аканджиево в община Белово.

Определена е и 10-километрова следена зона, в която попадат селища от трите общини Септември, Белово и Лесичово. 

Това са гр. Септември и селата Долно Вършило, Горно Вършило, Славовица, Виноградец и Карабунар. Също гр. Белово и селата Дъбравите, Мененкьово и Момина клисура, както и селата Лесичово и Церово в община Лесичово.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, артикули и странични скотски артикули, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обекта.

БАБХ припомня, че патешко месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР